Na ten upalny czerwcowy dzień wrzucam Wam cos
dla ochłody. Rabarbar to dla mnie wakacje i babcia, która chętnie nam serwowała
taki kompot w letnie upały. Dzisiaj sama hoduje rabarbar w moim ogrodzie, i
dodaje go do pai, placka, zupy, czy kompotu.
Orzeźwiający jego smak, nie ma sobie równych.
Można go podawać zarówno na ciepło jak i na zimno np. z kostkami lodu, sokiem z
cytryny czy liśćmi mięty.
Rabarbar zawiera witaminy A, C, E oraz potas,
kwas foliowy i błonnik. Zawiera również dużo kwasu szczawiowego dlatego należy
go zbierać przed 23 czerwca, gdy tego kwasu jest stosunkowo mało.
Podaje Wam przepis- propozycje na letnie
orzeźwienie:
SKLADNIKI:
8 łodyg rabarbaru
2 litry wody
1 szklanka cukru ( najlepiej dodać do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
1.
Rabarbar należy oczyścić, umyć i
pokroić w kawałki o długości 1 cm
2.
Zagotować wodę z cukrem
3.
Dodać rabarbar i gotować na małym
ogniu około 20 min.
4.
Można odcedzić przez sito i przelać
do dzbanka.
5.
Odstawić do wystygnięcia.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz