o mnie

wtorek, 7 czerwca 2016

Smak dzieciństwa: kompot z rabarbaru


 
Na ten upalny czerwcowy dzień wrzucam Wam cos dla ochłody. Rabarbar to dla mnie wakacje i babcia, która chętnie nam serwowała taki kompot w letnie upały. Dzisiaj sama hoduje rabarbar w moim ogrodzie, i dodaje go do pai, placka, zupy, czy kompotu.

Orzeźwiający jego smak, nie ma sobie równych. Można go podawać zarówno na ciepło jak i na zimno np. z kostkami lodu, sokiem z cytryny czy liśćmi mięty.

Rabarbar zawiera witaminy A, C, E oraz potas, kwas foliowy i błonnik. Zawiera również dużo kwasu szczawiowego dlatego należy go zbierać przed 23 czerwca, gdy tego kwasu jest stosunkowo mało.

Podaje Wam przepis- propozycje na letnie orzeźwienie:

SKLADNIKI:

8 łodyg rabarbaru

2 litry wody

1 szklanka cukru ( najlepiej dodać do smaku)

PRZYGOTOWANIE:

1.       Rabarbar należy oczyścić, umyć i pokroić w kawałki o długości 1 cm

2.       Zagotować wodę z cukrem

3.       Dodać rabarbar i gotować na małym ogniu około 20 min.

4.       Można odcedzić przez sito i przelać do dzbanka.

5.       Odstawić do wystygnięcia.

 

 

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz