Moje dzieci od czasu do czasu podrzucają mi
pomysł na jakaś potrawę czy tez wypieki. Te rogaliki chodziły za moja córką od
dawna, wiec piekłyśmy razem.
Rogaliki z serem pasują na drugie śniadanie do
szkoły, na trening, mecz, czy wyprawę w teren. Fajnie sprawdzają się tez na
urodzinach. Nadmiar można zamrozić i wyjmować w razie potrzeby.
Potrzebujesz
Żółty ser w plasterkach około 24 sztuk
1 jajko do posmarowania
Sezam lub mak na posypkę
Ciasto
1 kg maki
1 pk ( 50g) drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
65g margaryny
1 szklanka mleka
1 1/ 2 szklanki wody
Wykonanie
1. Wsyp do miski mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko i wodę. Rozpuść
margarynę i dodaj na końcu i wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 1 godz. do
wyrośnięcia.
2. Podziel ciasto na 3 części, rozwałkuj jak na pizzę i podziel na 8
trójkątów.
3. Nałóż ser i zwiń w rogaliki od szerszej strony rozpoczynając.
4. Nagrzej piekarnik do temp 200 stopni C
5. Zostaw na blacie z papierem do pieczenia około 15 min do wyrośnięcia.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem i możesz dodać posypkę.
6. Piec w temp 200 stopni C około 15-20 minut, aż się zarumienią.
7. Odczekaj do wystygnięcia, choć cieple tez są bardzo pyszne.
8. SmacznegoJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz