Skladniki
4 jajka
120 g cukru drobnoziarnisty
120 g maki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dżem np. truskawkowy, morelowy lub krem
czekoladowy np. nugatami.
Białka
z cukrem ubijamy na sztywna piane, dodajemy po jednym żółtku, następnie
dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystkie
składniki.
Ciasto
przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (im większa tym cieńsze ciasto nam wyjdzie).
Pieczemy około 8-10 min w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku.
Rozkładamy papier,
posypujemy cukrem i wykładamy na to nasze świeżo upieczone ciasto. Jak mamy
mało czasu (np. goście siedzą już przy stole) to od razu możemy posmarować nadzieniem i zrolować w roladkę. Jak
mamy więcej czasu to przykrywamy forma i czekamy aż wystygnie. Następnie
nakładamy nadzienie, zwijamy w roladkę i wstawiamy na 2 godz do lodówki. W
lodowce może stać cały dzień (dłużej u nas nie postoi).
Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem zamiast zwykłego cukru, jak kto woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz