Dzisiaj wrzucam Wam przepis na norweskie
paczki, które swoim wyglądem przypominają trochę polskie ptysie. Przepis jest
bardzo prosty, a paczki wychodzą naprawdę pyszne. PolecamJ
Przepis na fastelavnboller
Składniki: (na około 20 sztuk)
100 g miękkiego masła
500 g maki pszennej
50 g drożdży świeżych lub 2 saszetki drożdży suchych
90 g cukru ( pól szklanki)
1,5 szklanki mleka( 37 stopni)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
Krem:
1/3 l śmietanki
3 łyżki cukru
Dzem truskawkowy
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z drożdżami ( ze świeżych drożdży zrobić najpierw zaczyn tj. wymieszać jeż letnim mlekiem). Dodać pozostałe składniki i wyrobić około 5 min, najlepiej mikserem kuchennym lub w maszynce do pieczenia chleba. Odstawić na około 45 min ( aż podwoi swoja objętość) pod przykryciem.
2. Wyrobić i uformować małe krążki. Nakryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 min.
3. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni, czas 10 min.
4. Po wystygnięciu podzielić na dwie części, wyrobić małe wgłębienie w dolnej części bulki. Włożyć w nie dzem, a na to ubita na sztywno śmietanę. Przykryć i posypać cukrem pudrem.
5. SmacznegoJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz