o mnie

wtorek, 9 lutego 2016

Tlusty wtorek? Podkoziolek?


Dzisiaj u nas na obiad było tradycyjne danie na tłusty wtorek: solone mięso tzw. Salt kjøtt.   



                                         
Potrzebujesz: solone mięso w kawałkach z baraniny lub wieprzowiny.

Ziemniaki

Brukiew

 

Mięso wkładamy do wody i gotujemy. Potem na małym ogniu od 1,5 godz. do 2,5 godz. dla wieprzowiny.                            

Podajesz z ziemniakami i purée z brukwi. Polewasz wywarem zamiast sosu. Możesz tez dodać grube parowki.

   

Purée z brukwi: ugotuj marchew, ziemniaka i żółta brukiew. Dodaj 100g masła, sól i pieprz i zmiksuj robotem kuchennym. Smacznego:)      

  A u Was co dzisiaj na talerzu było?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz