o mnie

piątek, 19 sierpnia 2016

Rolada z dżemem


 
Mówi się, ze gość w domu to Bóg w domu. Milo, tylko co zrobić jak nie mamy co do kawy podać? Dlatego polecam Wam bardzo proste, pyszne i szybkie ciasto, które nie raz mnie uratowało, w sam raz na taka okazje jak najazd niespodziewanych gości.

 


 

Skladniki

4 jajka

120 g cukru drobnoziarnisty

120 g maki pszennej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 Nadzienie

Dżem np. truskawkowy, morelowy lub krem czekoladowy np. nugatami.

 Przygotowanie

Białka z cukrem ubijamy na sztywna piane, dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystkie składniki.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (im większa tym cieńsze ciasto nam wyjdzie). Pieczemy około 8-10 min w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku.

Rozkładamy papier, posypujemy cukrem i wykładamy na to nasze świeżo upieczone ciasto. Jak mamy mało czasu  (np. goście siedzą już przy stole) to od razu możemy posmarować nadzieniem i zrolować w roladkę. Jak mamy więcej czasu to przykrywamy forma i czekamy aż wystygnie. Następnie nakładamy nadzienie, zwijamy w roladkę i wstawiamy na 2 godz do lodówki. W lodowce może stać cały dzień (dłużej u nas nie postoi).

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem zamiast zwykłego cukru, jak kto woli.

 Życzę smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz